Duikerarts Thijs Wingelaar is vader van twee kinderen. Hij vraagt zich dan ook af wat hij zal doen als zijn kroost wil gaan duiken.

Tijdens een recente duik in de Spiegelplas (Nederhorst ten Berg, aanrader!) moest ik er weer eens aan denken. Hoe leuk zou het zijn als ik al die honderden visjes kan bekijken met mijn kinderen? Een beetje verwondering en waardering voor de onderwaternatuur is denk ik goed voor elk kind. Maar ik moet nog even wachten, want mijn zoontje is net twee jaar oud en mijn dochter is bijna 8 maanden oud. Baby- en peuterzwemmen is het maximaal haalbare voor dit moment (en met heel veel plezier overigens!). Maar op een gegeven moment komt de vraag van hem of ze een keer mee mogen met papa en mama om vissen te kijken. Of is er de mogelijkheid om een introductieduik te maken in een warm vakantieland. Er zijn duikorganisaties waar je al vanaf een leeftijd van 8 jaar met een duikset onder water mag. Maar is dat verstandig? Welke overwegingen zijn er en waar moet je rekening mee houden?

Verantwoord onderwatersport in de 1,5 meter samenleving.


We mogen weer duiken, maar …… ietsiepietsie anders.

Training Department Nieuws

Uw trainingsafdeling onderneemt altijd stappen om ervoor te zorgen dat NAUI-duikers de veiligste en best getrainde ter wereld zijn.

 

Een nieuw model voor Belvorming Variabiliteit.

Het risico van decompressieongeval (DCO) na een duik wordt toegeschreven aan de aanwezigheid van gasbellen, “vasculaire gas embolie (VGE) genaamd, die in het bloed circuleren. Daarvan wordt gedacht dat ze zich ontwikkelen uit de voorlopers van “gas microkernen” die gevormd worden als gevolg van supersaturatie. Onlangs is DCO ook in verband gebracht met de aanwezigheid van bloed microdeeltjes en symptomen die gepaard gaan aan een ontstekingsproces.

Laat je verbazen door deze indrukwekkende video van een vrouw die in de Filipijnen met een gigantische walvishaai zwemt. De video kreeg terecht een prijs van GoPro, de fabrikant van sportcamera’s.

Een grote verandering in recreationeel duiken dankzij computers en onderwater- wetenschap.

Eén van onze sport haar meest hardnekkige regel is onder vuur gekomen en blijkt overbodig: het verbod van een omgekeerd duikprofiel (eerst een ondiepe duik en dan een diepe) uit te voeren. Laten we de slogan « de diepste duik eerst » onder de loupe leggen.

Zeer effectief anti-condens en reinigingsmiddel voor metalen oppervlakken. Het moleculaire netwerk met nano-structuur zorgt voor een directe verbinding van de afzonderlijke moleculen met het behandelde oppervlak. Door deze transparante, zeer effectieve tijdelijke bescherming anti-condens film bereiken we een zeer intensieve en kristalheldere anti-condens afdichting. Hierdoor wordt het ontstaan van condens op metaal effectief voorkomen.

Met dank aan Sportduikclub 'de Walrussen' waar ik dit handige linkje vond.

Bereken het drijfvermogen van je duikfles

 

Veruit de diepste plek is de Marianentrog in de Grote Oceaan, ten oosten van de Marianen Eilanden vlakbij Japan. De trog is een kloof van ongeveer 2500 kilometer lang en heeft een gemiddelde breedte van 70 kilometer. De Canadese filmregisseur James Cameron dook in maart naar de bodem van de trog. Hij nam monsters en filmde voor een documentaire over het leven op de oceaanbodem.