Een grote verandering in recreationeel duiken dankzij computers en onderwater- wetenschap.

Eén van onze sport haar meest hardnekkige regel is onder vuur gekomen en blijkt overbodig: het verbod van een omgekeerd duikprofiel (eerst een ondiepe duik en dan een diepe) uit te voeren. Laten we de slogan « de diepste duik eerst » onder de loupe leggen.


Wat blijkt, als je een goede duikcomputer hebt mag je je duiken eigenlijk zo uitvoeren zoals je wilt. Waarbij je natuurlijk je duikcomputer verstandig moet gebruiken en alle deco-tijden moet respecteren. Dit is het besluit van de « omgekeerde duikprofiel werkgroep » gevoerd in Washington met de American Academy of Underwater Sciences, DAN en Dive Training Magazine.

Hun conclusies zijn historisch, ze verschaffen niet alleen grotere vrijheid aan de ervaren duiken om multilevel-duiken uit te voeren maar ze zorgen er ook voor dat de duikindustrie ook anders en meer kritisch naar andere « gevestigde regels » gaat kijken. De studie werd uitgebreid aangepakt door fysiologen en experts in duikcomputers, zelfs Haldane (1908) zijn werk over successieve duiken werd erbij gehaald. Er werden talloze duiken en profielen uitgevoerd en deze werden grondig geanalyseerd door de fysiologen en de computer-analisten.

De eerste resultaten werden op veel ongeloof onthaald. Maar toen nieuwe studies steeds weer objectief konden aantonen dat duikers die deze profielen doken geen problemen ondervonden moesten de critici inbinden.

De eindbevindingen waren erg duidelijk : recreationeel duiken is niet langer gebonden aan de gedrukte tabellen, ze kan gebruik maken van moderne duikcomputers. Duikers kunnen hun horizonten verruimen om meer comfortabel, veilig en genietend te duiken.

Enkele sleutelbevindingen van de Werkgroep:

Historisch gezien hebben noch de U.S. Navy noch de commerciële sector omgekeerde duikprofielen verboden

  • Omgekeerde duikprofielen worden uitgevoerd door zowel hobby-, militaire als wetenschappelijke duikers
  • Het verbieden van omgekeerde duikprofielen door diverse duikfederaties is niet terug te voeren op enige duikervaring die aantoont dat er een verhoogd risico op een deco-ongeval zal zijn.
  • In de studie kan geen bewijs gevonden worden dat het omgekeerd duikprofiel een verhoogd risico op een deco-ongeval met zich meebracht.
  • De eindconclusie was dat er geen redenen zijn om omgekeerde duikprofielen te verbieden. Ze stelden hier wel enkele grenzen aan. Duiken ondieper dan –40m en de diepte-verschillen maximaal 12 meter.

Voor de geïnteresseerden:

  • Proceedings of Revers Dive Profiles Workshop » kan besteld worden bij
  • American Academy of Underwater Sciences (AAUS) e-mail : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 430 Nahant Road, Nahant, MA 01980-1696, tel. 001 781 581 7370, ext. 334
  • Undersea and Hyperbolic Medical Society (UHMS) e-mail : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 1053, Metropolitan Ave., Kensington, MD 20895, tel. 001 301 942 2980