De Kreidesee (krijtmeer) is geen natuurlijk water. Zoals de naam al zegt heeft het  zijn ontstaan te danken aan de cementindustrie, welke krijt won in Hemmoor. De start vond plaats in 1859, toen er eigenlijk nog naar bruinkool gezocht werd. Hieraan dankt Hemmoor zijn industriële ontwikkeling als een der weinige plaatsen in het Elbe-Weser gebied.

In verband met de veiligheid gelden er een aantal regels waar je je als duiker aan moet houden tijdens het duiken in Hemmoor:

  • Er mag alleen worden gedoken met minimaal 2 gescheiden automaten. Dus met 2 eerste trappen op één fles met een dubbele kraan, of een dubbelset.
  • Je duikmedische keuring mag niet ouder zijn dan 2 jaar. Boven de leeftijd van 40, 1 jaar (bewijs van goedkeuring meenemen, hier wordt op gecontroleerd).
  • Het hangt van je brevet niveau af, naar welke maximale diepte je mag.
  • Een droogpak is aan te raden, op geringe diepte is het al aardig koud.
  • Wat is de temperatuur van het water in Hemmoor

Instap 1 de straat:
Ligt direct naast het VIST-wachtstation en omhelst de straat die als overblijfsel van de dagbouw het meer ingaat. Deze straat voert u in vrijwel rechte lijn naar de vergruizer (Rüttler) op zo’n 30 meter diepte. Ook verder door is deze straat nog behoorlijk te herkennen. Maar dat is eigenlijk een andere instap. Rechts naast de straat ligt een klein bos. Ook vanaf het land duidelijk te herkennen omdat een gedeelte van de kronen van de bomen nog boven water uitsteken en zo een goede plaats aan de aalscholvers bieden. Links naast de straat bevindt zich een steile wand die tot ongeveer 45 meter diepte doorgaat. Aan de voet hiervan ligt een “betonbom”.


Van instap 1 zwemt men langs instap 2 en de aparte instap 3. Het is mogelijk om vanaf instap 1 (of 2) de Rüttler te bekijken, maar de afstand van instap 1 naar de Rüttler op 35 meter is zo’n 500 meter. Dan moet er nog genoeg lucht over zijn om de Rüttler te verkennen en verantwoordelijke decostops te maken. Zinvoller is het daarom om het andersom te doen, van instap 3 de Rüttler verkennen en dan langzaam terug naar instap 1. Een zeer mooie duik is te maken door de straat tot zo’n 12 meter diepte te volgen en dan rechtsaf het bos in. In het begin is de straat nog heel duidelijk herkenbaar met alle stenen keurig gelegd. Vanaf ongeveer 7 meter diepte wordt het minder tot vrijwel onherkenbaar. Op ongeveer 8 meter ligt een Volkswagen Polo op de weg. Deze is gebruikt in filmopnames voor een Duitse serie in het voorjaar van 1997 en is daar achter gebleven. Wanneer men rechts door het bos zwemt komt men op 12 meter diepte rommel en schroot tegen. Als men van daaraf omhoog gaat komt men in een sprookjesachtige omgeving, met bomen, planten en scholen vis. Tevens een enorme verzameling klein spul, zoals mosselen.  De beton bom wordt door een grote rode boei gemarkeerd en is daardoor makkelijk te vinden. Het beste kan men van instap 1 vertrekken, langs het kleine rode boeitje dat het einde van het zandstrand markeert en dan de grote boei op het kompas zetten. Dan langs de steile wand naar beneden tot 45 meter diepte. Op de terugweg gaat men dan met een lichte boog omhoog. Pas wel op de wand in oostelijke richting te volgen aangezien de westelijke richting naar het visgebied en verboden gebied gaat. Bij het bereiken van de rand van de steile wand kan men over de straat het bos in. Natuurlijk kan er ook naar de boei gezwommen worden en dan met een lijn afdalen. Om via de kleine zandbank te gaan is niet aan te bevelen aangezien dan het opdwarrelende vuil het zicht bij instap 1 zal belemmeren.

Instap 2 het bos:
Via instap 2 komt men via het bos direct op de straat. De instap ligt langs de weg omhoog die naar de Rüttler voert. instap 2 biedt dezelfde mogelijkheden als instap 1. Bos, straat en de steile wand. Maar vanaf hier is het makkelijker om naar de Rüttler te gaan met nog een tweede betonbom op 23 meter. Deze betonstort is te vinden door de straat aan de linkerkant te volgen richting de Rüttler. Deze bevindt zich tussen de straat en de steile wand. Het is ook mogelijk om vanaf de kant een kompas te zetten op de grote gele boei. Van hieruit kan men verder naar de Rüttler, waarbij het meest verstandige is om over de straat te gaan op ongeveer 20 meter diepte. Dat is een afstand van ongeveer 200 meter. De Rüttler is niet te missen, aangezien met op 20 meter tegen de brug aanzwemt.


Indien er nog voldoende lucht is kan men de Rüttler van bovenaf bewonderen. Met goed zicht kan met zo’n 12 meter lager kijken en de grond zien. Dit is een goede actie voor de volgende duik. Indien de lucht er toe reikt kan men dezelfde weg terug op geringere diepte volgen en op het beginpunt uitkomen. Met minder lucht zal men naar instap 3 moeten gaan om dan terug te lopen. Deze instap is niet te missen, aangezien er vanaf de brug een kabel loopt naar de stek.

Instap 3 de Rüttler
Instap 3 leidt onmiddellijk naar de Rüttler. Dit is het bekendste duikobject in Duitsland. De Rüttler bevindt zich op 32 meter diepte aan het eind van de straat. Het is een ongeveer 12 meter hoog gebouw met een oppervlak van ongeveer 7 bij 9 meter. Op 20 meter diepte is de Rüttler door middel van een brug verbonden met de oever en helemaal onderin loopt er nog een onderaardse gang tot de zogenoemde “Meisterbude”, de verblijfplaats van de opzichter. Daardoor komen de totale afmetingen op een hoogte van 15 meter en een oppervlak van 23 bij 28 meter. Echter is het verboden door de gang en in de kelders te duiken. De uitgangen zijn met traliewerk afgesloten. Vanaf instap 3, die in een kleine zwakke bocht ligt en door middel van een trap redelijk makkelijk te bereiken is, is het makkelijk om op de Rüttler te duiken. Het is ook mogelijk om vanaf de instap eerst naar de ponton te zwemmen welke boven de Rüttler bevestigd is. Dan kan men vanaf het ponton direct afdalen naar de Rüttler en er gegarandeerd op uit komen. Het geeft een apart effect als het gevaarte langzaam opdoemt uit de nevelen van het zicht.

Als men de Rüttler vanaf de stek, hetzij op kompas, hetzij met de kabel benaderd, komt men eerst op de brug van 7 meter breed en 14 meter lang, met nog een omgevallen lantaarnpaal. De tweede lantaarnpaal ligt nog gewoon op de brug. Aan het eind van de brug staat een spiegel welke het de vrachtwagens mogelijk moest maken zich exact te positioneren op de brug. Indien men verder gaat, kan men door de stortkoker waar de vrachtwagens hun krijtbrokken in stortten (zodat ze vergruisden en steen en krijt gescheiden konden worden). In de voorwand zit een enorme opening waardoor het ook mogelijk is het binnenste te verkennen. Onder/achter de wand van de stortkoker bevindt zich een luchtbel. Mocht men ook de “Meisterbude” willen verkennen/bezoeken, dient men dat eerst te doen en op de terugweg de rest verkennen. De “Meisterbude” is te vinden door aan de voet met een rechte hoek naar links te gaan. (Kompaskoers westnoordwest, richting instap 1). Na 12 meter vindt men een kleine betonnen rand. Hier half onder ligt de “Meisterbude” en een uitgang van de keldergang. De bodem bevindt zich hier op 35 à 36 meter diepte. De terugweg kan men weer dwars door de Rüttler, of spiraalvormig om de Rüttler heen. Dan kan men recht omhoog naar het ponton (denk aan decostop) of wat geleidelijker naar de oever bij instap 3, daarbij de omgeving verkennend. Ook hier staan op ongeveer 10 meter diepte bomen. Als men richting zuidzuidoost gaat, richting instap 4, komt men leidingen en staalmatten tegen. De leidingen, 2 dikke buizen zijn aan de oever ook boven water goed te herkennen, verdwijnen ergens in de diepte en het zand. De staalmatten werden tijdens de dagbouw gebruikt om de wanden te stutten. Echter in de loop der tijd zijn ze weer de diepte in gegaan.


Instap 4 het strand:
Om bij instap 4 te komen moet men doorgaan tot het hek, dan door het hek lopen naar het strand. Het is een makkelijke instap om te duiken. De diepte is glooiend en er is veel flora en fauna. De omgeving is werkelijke schitterend, zowel onder als boven water. De instap is niet spectaculair en behalve het een en ander aan staalmatten en puin is er weinig te vinden.

Instap 5 de andere kant